Kjente norske arkitekter

Arnstein Arneber står bak Rådhuset i Oslo. Foto: Store Norske Leksikon
Arnstein Arneber står blant annet bak Rådhuset i Oslo.
Foto: Store Norske Leksikon

I denne artikkelen ønsker vi å trekke frem noen kjente norske arkitekter som fortjener litt annerkjennelse. Dette er personer som har skapt noe som er av betydning i vårt langstrakte land. Den første arkitekten vi vil trekke frem er Arnstein Arneberg. Hans stilretning var nordisk nybarokk, funksjonalisme og nordisk renessanse. Han har laget rådhuset i Oslo samt Vikingskiphuset. Altså to ganske så kjente og kjære bygninger vi finner i Oslo. Arnstein Arneberg døde i 1961 men hans bygninger står fremdeles som et minne om han.

Den neste arkitekten vi vil trekke frem har laget en av de mest kjente restaurantene i Oslo. Dette er bygningen som huser den kjente Ekebergrestauranten som har nydelig utsikt over hele Oslo. Det var Lars Backer som tegnet og laget denne bygningen som så mange har et forhold til. Hans stilretning var nyklassisisme, funksjonalisme og nordisk nybarokk.

Dersom du har bor i Oslo eller kun har vært på besøk i hovedstaden så har du nok vært innom Aker Brygge. Dette er et populært strøk for næringslivet men også for privatpersoner med tanke på restauranter og lignende. Arkitekten som står bak boliger og næringslokaler på Aker Brygge er Kari Nissen Brodtkorb. Hennes stilretning er mellomeuropeisk modernisme som skinner tydelig igjennom dersom man besøker området.

En annen kjent bygning i Norge som vi alle kjenner til er Nidarosdomen. Dette byggverket er et av de mest kjente i Norge og er utrolig vakkert. Arkitekten som står bak restaureringen av denne nasjonalskatten er Henrik Bull som levde frem til 1953. Det var ikke bare dette han tok del av i løpet av sin karriere. Vi kan også trekke frem andre kjente bygninger som Nationaltheatret, Historisk museum og selve finansdepartementet. Hans stilretning var nygotikk, jugendstil, nasjonalromantikk og nordisk nybarokk.

Man kan ikke snakke om arkitektur og ikke nevne Jan Inge Hovig. Dette er arkitekten bak den kjente Ishavskatedralen. Han har også jobbet med Harstad kirke Norges varemesse. Hans stilretning er modernisme. Et annet bygg som betyr mye for de fleste av oss nordmenn er Det kongelige slott i Karl Johans gate. Dette er et bygg som de fleste kjenner igjen i løpet av noen få sekunder uansett om man bor i Oslo eller ikke. Dette er bygget som representerer monarkiet i Norge og den kongelige familien som vi alle har et forhold til. En av arkitektene som var med på utformingen av dette bygget var Hans Ditlev Franciscus Linstow som døde i 1851. Når det gjelder hans stilretning så finner vi han inn under nyklassisisme.

Sist men ikke minst så ønsker vi å trekke frem Kjetil Trædal Thorsen som startet arkitektfirmaet Snøhetta. Vi kjenner nok alle til dette firmaet og mange av de flotte bygningene de har laget. For å nevne noen så kan vi trekke frem OL-museet i Lillehammer og Operahuset i Oslo. Sistnevnte er en av de største turistseverdighetene i hovedstaden per dags dato og har mange besøkende hvert eneste år. Hans stilretning er ekspressiv minimalisme. Det skal sies at dette arkitektfirmaet også har tegnet og utviklet bygninger i andre land enn Norge også. Dermed har de bidratt til flott arkitektur flere steder i verden.